Address:
   Parcul Tineretului, Bucuresti

Phone:
-

Web:
   -

E-mail:
   -
      14018

Description



In 1911 zona pe care s-a construit parcul Tineretului era cunoscuta sub denumirea de ‘Cocioc’ si era populata de locuitorii saraci ai orasului ce cresteau capre, iar cand incepea sa ploua plangeau si oamenii, motiv pentru care a fost supranumita ‘Valea Plangerii’.
Proiectul parcului intocmit de arhitectul Valentin Donose a avut in vedere realizarea unei zone vaste de spatiu verde pentru promenada, recrearea si odihna “clasei muncitoare” din sudul orasului. Proiectantul a mai propus si realizarea unui mare lac de 13 hectare (alimentat natural din panza freatica) si a trei insule, dintre care doua sunt legate de mal prin poduri arcuite. In apropierea zonelor locuite s-au amplasat spatii de joaca amenajate pentru copii, spatii pentru odihna si un debarcader pentru iubitorii de plimbari cu barca.
In mijlocul parcului a fost construita o sala pentru actiuni culturale si competitii sportive, numita ‘Ioan Kunst Ghermanescu’, sau Sala Polivalenta cum mai e cunoscuta azi de bucuresteni. In anii 1980, tot din ordinul lui Ceausescu, se construieste aici ‘Oraselul Copiilor’, cel mai mare si mai modern parc de distractii din Romania acelor vremuri. Cu acest prilej s-a construit si o cale ferata cu o lungime de 1,8 km ce inconjoara oraselul de la un capat la celalat, si un trenulet de plimbari cu gara si chiar si cu un depou propriu. Trenul a plimbat neoprit calatori pana in 2002 cand functionarea lui a fost sistata 4 ani si apoi s-a reluat functionarea lui (incepand cu 2006).
In ultimii ani au fost intreprinse numeroase proiecte de reamenajare si modernizare ce au reusit sa reimprospateze aerul parcului prin curatarea lacului, crearea de gradini florale si a noi spatii de joaca, spatii pentru miscarea in aer liber (concentrate in zona sud-estica de langa Palatul Copiilor), si o partie de ski ce face parte dintr-un proiect amplu al capitalei. In 2010 s-a inaugurat ‘Skate Park-ul’, cu o suprafata de 2800 de metri, zona ce gazduieste concursuri si intreceri profesionale in domeniu skatingului. Dupa cum ii sugereaza numele, si dupa facilitatile oferite, Parcul Tineretului este locul ideal pentru copii si tineri oferindu-le acestora un spatiu de relaxare, miscare si distractie in aer liber, ferit de praful si aglomeratia capitalei... o oaza verde in centrul orasului


Map




Comments



1 Comments

1 donose luiza 29 October, 2017 la ora 09:01

Din pacate arhitectul peisagist de exceptie Valentin Donose a plecat dintre noi ieri 28.10.2017. Dumnezeu sa-l ierte!





Add Comment

Name
E-mail
Security Code

Comment